Németh Pákolicz Tamás

író, költő, zenei előadó

ÚTON A TELJESSÉGHEZ
életfilozófiai könyv


 

Nehéz megmondani, hogyan csináld. Nem is lehet a maga egészében. Azok, akik tanítják: a mesterek is csak eszközöket adnak, és irányba állítanak. De amint megpróbálják elmagyarázni, máris degradálódik a lényeg.

Ezekről a dolgokról legfőképp beszélgetni érdemes. Észreveheted, hogy azok a nézetek, melyeket az eszmélők egymásnak előadnak, s ha olykor élesen-keményen vagy tompán-puhán ütköztetnek is, mind egy tőről erednek:

„Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyane virágokból szedi csokrát.” (Weöres Sándor)

Egyként kezeld így e könyvet a többivel, melyek már megírattak, és amelyek csak ez után fognak megíratni. 

Cím: Úton a teljességhez
Méret: 195x128mm
Oldalszám: 118
Tömeg: 172g
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Kalandoor
ISBN 978-615-01-3471-0

Ára: 2.600,-Ft


A KÖTET TARTALMÁBÓL


 

A világ

 

Ez a világ nem az első és nem is az utolsó. A korszakok fonala örök, időtlenségbe vész minden irányban. Ahol időtlenség van, ott nem létezik az idő. Legfeljebb csak relációk. Így hát nem az a lényeges, amit most gondolunk a folytonosságról, folyamatosságról, mert az újra és újra elölről kezdődik. Már rengetegszer megformálták azokat a gondolatokat, melyeket ma egyre-másra hangoztatunk.

Láss messzebb! Láss magasabbra! És amint teheted: nézz körül magasabbról!

Éld meg az összefüggéseket, ne a részletekbe kapaszkodj! Ahhoz, hogy boldogulj ezen a síkon, hogy ne söpörjenek el az apró, vagy akár a rengető változások sem, át kell látnod minél nagyobb részt. Mélyebbre kell gondolnod. Mélyre gondolni pedig csak magasból lehet. Milyen kiszolgáltatott a hangya, aki csak két dimenzióban létezik, és nem képes felmérni a felülről érkező változásokat?


 

A korbács

 

Ne sodorj korbácsot vágyaidból, ne ütlegeld vele önnön hátadat! Inkább bontsad szálakra mindet, és egyenként vizsgáld meg: szükséged van-e rájuk. Csakis azokhoz ragaszkodj, amelyek valóban fontosak.

Fennen szárnyalni az égben a madarakkal: ez nem a repülés. Ez a vágyakozás.

A legfőbb kívánalom, az örök törvény betartása: vágyaimmal ne ártsak. Vágyaim váljanak értékké.

Nem a vágy mértéke a lényeg, hanem a minősége.

Ez a vágy maga: vállaim a földön, tekintetem az égen. És nincs látóhatár.


 

A teljesség

 

Ha a teljességre vágysz, kívülről nem kapod meg. A teljességet nem lehet megkapni, ahogy odaadni sem lehet senkinek. Csak megtalálni lehet: legmagadban.

Le kell szállnod érte oda, ahol felszabadított elméd már nem tud semmit, és egyszerre megtud mindent. Ahol lezárt szemed már nem lát semmit, és egyszerre meglát mindent. Ahol tompa füled már nem hall semmit, és egyszerre meghall mindent.

Weöres ezt úgy nevezi: az alap-réteg

A hegycsúcsok tükröződnek a tó vizén: lefelé nézek, de a hegyeket látom.

Az alap-rétegen jön létre a kapcsolat magával a forrással.


 

Felülemelkedés

 

Az ember alapvető jellemvonásait, mint valamiféle láthatatlan bőrt, születésétől kezdve viseli egész életén át. Ilyenek lehetnek: az empátia, a jóindulat, az önzetlenség, a segítőszerep, más oldalról pedig az indulatosság, az önérdekűség, az áldozatszerep, valamint a külső kontrolltól való függés (mely alapja a legtöbb addiktív állapotnak).

A kezdeti neveléssel és az élettapasztalatok feldolgozásával ezek gyengíthetők, vagy erősíthetők, attól függően, hogy mi az a feladat, ami életünk során kiszabatott.

Egyes tulajdonságaid erősítened kell, hogy minél
nagyobb teljességben élhess velük, másokat igyekezz
leépíteni, hogy ne korlátozzák fejlődésedet. Ez utóbbit kétféle módon teheted. Egyrészt módodban áll a felettes én szintjén, ahol erőnek erejével tartóztathatod fel
démonjaidat. Itt sohasem múlik el a késztetés gyökere, mindig ott leselkedik a háttérben, és krízishelyzetben előretör az árnyékból, ahova kényszerítetted. De ott van a tudatod alatt az alap-réteg is, amelyet ha elérsz, a nem kívánt késztetések gyökereit számolhatod fel, ily módon azok megszűnnek. Így azután a felettes énnek nincs mit leküzdeni, és életed, energiáid sokkal magasztosabb célok szolgálatába állíthatod.


 

 Kapcsolati egyensúly

 

Tudásod, figyelmed, képességeid nem végtelenek. Nagyon meg kell válogatnod, mire és kire fordítod ezeket. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik kapni és adni is tudnak. Kapni abból, amire szükségük van tőled, adni pedig abból, amire neked van szükséged tőlük. Ez a kapcsolati egyensúly.

Onnan ismered meg ezeket az embereket, hogy jól érzed magad velük. Ha rájuk találsz, értékes kincsekre lelsz.


 

Három lábon 

 

A test a lélek és a szellem együtt olyanok, mint a háromlábú szék. Az ilyen székek sosem billegnek, nem borulnak fel.

Stabil önmagadat e három láb tartja. Ügyelj arra, hogy mindhárom meglegyen, mert ha egy is hiányzik, felborul a széked:

  • első láb: tartsd karban és egészségben testedet
  • második láb: foglalkozz kultúrával, művészettel, azaz a lelkeddel
  • harmadik láb: szerezz minél több ismeretet e világban, így pallérozd szellemed

Ha mindezek a tiéd már, elérheted a saját központodat. És a forrást is.


 

A szabad véleményről
 

A vélemény addig szabad, amíg ki nem mondatik. Semmiképpen se gondold azt, hogy bármit hangoztathatsz anélkül, hogy következményei lennének. A következmények pedig korlátok.

A jövő alakításának egyik módja a vélemények hangoztatása. Oly sokan élnek ezzel az eszközzel, még tudattalanul is. Befolyásolják a történéseket. Jelzik például a társadalmi hovatartozást, a politikai beállítottságot, az érdeklődési kört, az intelligenciát, vagy annak hiányát, és az alaptulajdonságokat. Ha elmondod a véleményed, az meghatározza, hogy a hallgatóságod mihez kezd veled. Egyes kapuk bezáródnak, mások kinyílnak.

A véleményformálás tudatos módja sok előnyhöz juttathat. Ez azt jelenti, hogy tudatos vagy abban, hogy mikor mondd el a meggyőződésed, és mikor hallgass felőle.

Ám óvakodj a hamis véleményformálástól! Ez a félrevezetés rövid ideig élhet meg, gyümölcsfáján szikkadt, ízetlen a termés, és hamar földre hull.


 

Átutazók 

 

Mindnyájan tanulni vagyunk itt. Olyan leckékért jöttünk, melyeket - ha megoldani nem sikerül - újra és újra megkapunk. Egészen addig, míg fel nem ismerjük a bennük elhelyezett lényeget, megtanulunk azonosulni vele, és belülről tesszük semmissé azt a nehézséget, amiről szólnak.

Mondd ki a démon nevét, s az menten elenyészik!

Ám, ha nem sikerül, újra rajtvonalhoz állhatsz. Csakis akkor léphetsz tovább, ha az aktuális leckét teljesítetted. És ha mindegyiken túl vagy, csakis akkor hagyhatod el ezt a hiperrealisztikus gyakorlópályát.

A felettes világban meglassult a tanulás. Kevesebben tudnak távozni a játékból. Feltolult, hatalmasra duzzadt a résztvevők száma, sosem látott létszámban vagyunk jelen: mi, az emberiség.