Németh Pákolicz Tamás

író, költő, zenei előadó

ÉLETPÁLYA


Budapesten született 1973. március 31-én Németh László és Pákai Hilda gyermekeként. Gyermekkorát Budakalászon töltötte, jelenleg Pomázon és Budapesten él, tevékenykedik.

1990–1994 között a Debreceni Agrártudományi Egyetem diákja volt, 1997-ben a Szegedi Tudományegyetemen környezetvédelmi mérnöki, majd 2006-ban a Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogi szakképesítést szerzett. Jelenleg a Budapest Film Academy dramaturg-forgatókönyvíró és rendező szakos hallgatója.

Jogi tevékenysége mellett 2014-ben kezdett irodalommal és zenével foglalkozni, ekkor vette fel anyai ágról a Pákolicz írói nevet (szegről-végről több író, költő is kapcsolódik a családhoz, így Pákolitz István és Pákolicz Mihály is). Verses- és novelláskönyveit saját zenei háttérrel, 2019-től már hivatásszerűen, előadóestjein mutatja be.  Írásaival, zenéivel igazi lelki utazásra invitálja hallgatóságát.


 

Írói tevékenysége

Művei jelentek meg a Nyugat Plusz, a NAPÚTONLINE, a Literatura, az A hetedik és az Új Egyensúly című nyomtatott, illetve elektronikus folyóiratokban, eddig kiadottönálló  kötetei mellett publikált más, gyűjteményes kötetekben is (Történetek tizenegy hangra, ITT-OTT Kalendárium, Akvarell). További komplex kötetszerkesztési munkája Dévai Nagy Kamilla: Akit az isten meghagyott című életregénye volt,  egyfelvonásos színdarabjai pedig a „Patkánycsapda”, valamint a "Ne hívj fel, ha beszélni akasz velem" címet viselik.

Műveiben a gyökerek mentén, a magyar irodalmi hagyományokon haladva irányítja a figyelmet az egyetemes emberi értékek fontosságára. A műfajok mezsgyéjén keresi a határok átfedéseit, szokatlan megközelítésben, más szemléletben, újfajta előadásmódokkal kísérletezve. Írásaiban, zenéiben a klasszikus stílust öltözteti modern köntösbe.

2020-ban, a koronavírus járvány miatt visszaszorult hagyományos színházi előadások miatt hozta létre a stream-mű fogalmát és a stream-darabok elméleti hátterét. A stream-mű műfaji besorolás arra utal, hogy a darab a hagyományos színházi kereteken túl, de annak karakterét megtartva olyan megoldásokkal készül, amely kiaknázza az online közreadás lehetőségeit.


 

Kötetei

- Simeon Rorschach levelei egy párhuzamos valóságból - rövidpróza regény (Kalandoor 2023)

- Pasztell szavak - verseskönyv (Kalandoor 2022)

- Úton a teljességhez - életfilozófiai könyv (Kalandoor 2021)

- Kis esti bűbáj - verseskönyv (Kalandoor 2020)

- Dévai Nagy Kamilla: AKIT AZ ISTEN MEGHAGYOTT - életregény, I-III. rész (szerkesztés, tördelés, nyomdai előkészítés 2020, 2022, 2023)

- AKVARELL - novelláskötet (válogatás, Budakalászi Kreatív Író Klub, 2020)

- Megszegett gondolat - verseskönyv (Kalandoor 2019)

- ÉBRENÁLMOK - novelláskönyv (Kalandoor 2018)

- Történetek tizenegy hangra - novelláskötet (válogatás, Budakalászi Kreatív Író Klub, 2016)


 

Filmek

Több, mint húsz éve foglalkozik filmkészítéssel, 2001-ben megalapította a Kalandoor Studiót, mely elsősorban internetes tartalmakat állít elő. Az utóbbi időszak nagy eredménye a web-es felületeken megjeleníthető irodalmi témájú rövid videók jellegének, stílusának, megjelenésének kialakítása. Emellett nagy számú rövidfilm és filmetűd elkészítése kapcsolódik nevéhez, melyek jól szerepelnek a filmes pályázatokon is.

Kiemelt munkái:

- MMA-MMKI Essentia Artis programsorozat videodokumentálása (2023)

- Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Hild József sorozatának rendezése (2022)

- "Ha az én lovam lennél" című filmetűd rendezése, társforgatása (2021)

- "ÉBRENÁLMOK" nyolc részes irodalmi filmsorozat szerkesztése, rendezése (2021)

- "SOS SMS" című kisjátékfílm forgatókönyv írása, társrendezése (2020)

- Kiss Eszter "Irodalmi barangolások" elnevezésű, több mint 60 részből álló sorozat megfilmesítése (2020-folyamatosan)

- Cégbemutató és referenciafilmek (2006-folyamatosan)

- Kalandoor CD magazin - túrafilm sorozat elkészítése, kiadása (1999-2008)Színpadi munkák

Számos zenei-verses fellépése és rendezése mellett 2020-ban kiemelt jelentőségű referenciaként hozta létre DÉVAI NAGY KAMILLA 70. éves születésnapi egész estés életmű koncertjét, mintegy 50 fellépővel a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadán, melynek komplex, teljes körű szervezését és színpadi rendezését látta el.

Emellett Budapesten, Pomázon, Pátyon, Budakalászon, Biatorbágyon és tőbb vidéki helyszínen szervezett, rendezett meg kulturális eseményeket, neves-napi megemlékezéseket, melyeknek szereplője is folt.

Meghívásra különböző kultúrális és ünnepi rendezvények gitáros-énekes fellépője, közreműködője a Budapest Music Centertől a borfesztiválokig.

 

Önálló estjeit a már megjelent és a folyamatosan készülő prózai és verses köteteiből állítja össze, saját megzenésítésben, gitárkísérettel: 

- FLUIDUM - szerzői est az áramlásokról 

- ÉBRENÁLMOK - könyvbemutató szerzői est

- MEGSZEGETT GONDOLAT - könyvbemutató szerzői est

- GYÖNYÖRŰ KINCSEM - szerzői est férfi-nő viszony ezerarcúságáról

- KŐKÖLTŐK - szerzői est a mérföldöveknek tekintett költőkről

- KIS ESTI BŰBÁJ - könyvbemutató szerzői est

 

Társas estjein zenei közreműködőként lép fel:

- ZENÉS IRODALMI ORSZÁGJÁRÁS

- REFORMKORI VISSZAPILLANTÓ - zenés irodalmi előadás 

- BORÜNNEP - zenés irodalmi előadás 

- VERSFÜRDŐ - relaxációs rodalmi előadás Díjak

SOS SMS (kisjátékfilm) - első helyezés a XII. Göcsej filmszemlén

Ha az én lovam lennél (filmetűd) - második helyezés a Mozinet "Vadlovak - Hortobágyi mese" kísérőfilm pályázatánTársadalmi szerepvállalás

Pomáz város Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsági tagság

Budakalászi Íróklub - szervezeti tagság, szakmai támogatás

Magyar Kultúra Napi és Költészet Napi rendezvények szervezése (Pomáz, Páty, Biatorbágy)


 

"...nem öncélú költő. Fontos számára, hogy érzései, üzenetei ... eljussanak minél több olvasóhoz, hallgatóhoz, átélhetővé, átérezhetővé váljanak. Számára ... a műalkotás párbeszéddé válik a szerző és a közönség között, olyan interakcióvá, amit csak a színészek, előadók ismernek igazán. Németh Pákolicz Tamás egyszerre dalszerző és előadó, aki így az alkotás folyamatára is több perspektívából lát rá, mintegy önmagával is párbeszédben alakítja műveit."
 

- Csáji László Koppány -


 

Megjelenések, publikációk, rendezések, filmek